Yüzyıllar önce Anadolu topraklarında yaşayan güçlü ve zeki kadın Puduhepa, Hitit İmparatorluğu’nun kraliçesiydi. Devlet işlerinde kocasının önüne geçerek resmi her türlü işle bizzat kendisi ilgilendi. Hatta bu yetki, devlet anlaşması üzerine “kral yanında mühür basabilen tek kraliçe” olma unvanını getirdi. Dünya tarihindeki ilk yazılı barış antlaşması olma özelliğine sahip olan Kadeş Antlaşmasındaki mührü ile, kendi mührü bulunan ilk kadın olma özelliğine sahip olmuştur.
Puduhepa, M.Ö. 13. Yüzyılda şimdi Çukurova çevresinde diye bilinen Kizzuwatna’nın Lawanzantiya kentinde doğmuştur. Babası rahip olan Puduhepa ve ailesi, kentte bereketli ve seçkin bir yaşam sürmüştür. III. Hattuşili ile Puduhepa’nın rahip babası tanıştıktan sonra Puduhepa ile III. Hattuşili de tanışmıştır. Hattuşili, Kadeş Savaşından döndüğü sıralarda evlenmişler ve Puduhepa o zamanlar kraliçe olarak geçen “Tavananna” unvanını almıştır.
O dönemi araştıran kaynaklara göre bakıldığında kral ve kraliçenin gerçek bir sevgi ve anlayışla birbirlerine bağlı oldukları görülmektedir.
Puduhepa yalnızca sarayın işleri ve gündelik işler ile ilgilenmemiş, devlet meselelerinde Kral eşiyle birlikte söz sahibi olmuştur. “Tavananna” unvanını eşi öldükten sonra bile korumuş, III. Hattuşili’den sonra krallık mevkiine oturan oğlu IV. Tuthaliya’nın döneminde yine “Tavananna (ana kraliçe)” olarak yönetimde bulunmuştur. Çünkü bu unvan hakkı tavanannanın ölümüne kadar kaybedilmemektedir.
ne İfade edİyor?
Puduhepa, uygarlık sahnesinde kadınların da katkılarının olduğunun belirgin bir işaretidir.
Yönetimde söz sahibi olan güçlü bir kadın imajı ile günümüzde kadınlara cesaret ve ilham veren bir sembol haline gelmiştir.
Tarih araştırmalarında genellikle bir erkekle ilişkilendirilerek değinilen kadın imajının ötesinde tarihe kendi yaptıkları ile iz bırakmış bir kraliçedir. Döneminin aksine yalnızca saraydaki işler ve çocuk yetiştirmekle kalmayıp Hitit İmparatorluğu’nun verimli ve rahat bir dönem geçirmesindeki önemli atılımlarıyla tarih sayfalarında kendinden söz ettirmektedir.
Boğazkale Kaymakamlığının teşvik ve destekleriyle kurulan “Puduhepa Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi” Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından kabul edilen Teknik Destek Projesi ile ülke genelinde pazarlama yapmaktadır.
Puduhepa Ailesi’nde girişimci kadınlarımız tamamen kendi el emeklerinden oluşan ürünleri ile ticarette söz sahibi olmakta ve Dulkadiroğulları Konağı‘ndaki yerlerinde kahvaltı ve yemek hizmeti vermektedir.