Puduhepa Ailesi, Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan tarihi yapı Dulkadiroğulları Konağı’nda yer almaktadır.
Dulkadİroğulları Konağı tarİhİ / Çorum
Dulkadiroğulları Konağı’nın geçmişi 350 yıl öncesine dayanmaktadır. 1664 yılında Çorum’un Boğazkale ilçesinde inşa edilen konak, Dulkadiroğulları soyundan gelen Dölarslan ailesine aittir. Konak ayrıca “Ağaların Konağı” olarak da bilinmektedir. Dölarslan ailesi tarafından Hattuşa’daki Hitit surlarına yaklaşık 500 metre uzaklıkta inşa edilen konak, haremlik ve selamlık olarak iki bölümden oluşmaktadır. Ayrıca konağın içinde fırın, hamam gibi bölümler de bulunmakta ve konak bu özellikleri sebebiyle turizm açısından da değerli bir yapıdır. Taşınmaz kültür varlığı olarak Boğazkale turizminde önemli bir yere sahiptir. Hitit medeniyetine başkentlik yapan Boğazkale ilçesinde bulunan Boğazköy Hitit Tabletleri, UNESCO Dünya Belleği Listesinde yer alan Türkiye’deki yedi değerden biridir.
Dulkadiroğulları Konağı, turizme kazandırılmak üzere 2011 yılında varisler tarafından Boğazkale Kaymakamlığına devredilmiştir. Yapılan restorasyonun ardından Hitit Üniversitesi bünyesinde Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak faaliyet göstermiştir. Tarihi yapı daha sonra Boğazkale Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bölgedeki kadınların üretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere değerlendirilmiştir.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından mali destek alan Dulkadiroğulları Konağı, 2019 yılının nisan ayında yeniden hizmete açılmıştır.
Puduhepa Dulkadİroğulları Konağı’nda!
Puduhepa, yönetimde söz sahibi olması ve güçlü bir kadın imajı ile günümüzde kadınlara cesaret ve ilham veren bir sembol haline gelmiştir. Üretim konusunda birçok eğitim alan ve ilçelerini ileriye taşıyabileceklerine inanan girişimci kadınlar, Puduhepa Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletme Kooperatifi olarak tarihi Dulkadiroğulları Konağı’nın haremlik bölümünde faaliyet göstermektedir. Kooperatif olarak turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olan ilçede, kadınlar hediyelik eşyalardan yöresel kahvaltılık ürünlere kadar birçok alanda sosyal ve ekonomik alanda ön plana çıkmaktadır.
Hitit Uygarlığına ev sahipliği yapmış ve binlerce yıllık tarihe sahip olan ilçede, turizmi geliştirmek için üreten kadınlar, tamamı kendi el emeği olan çanta, bez bebek ve takı gibi birçok ürün ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca yörenin meşhur kahvaltılıklarının sunulması için yine kendi yerlerinde kahvaltı hizmetleri bulunmaktadır. Bunun yanında yöresel yemekler ve mantı, erişte, tarhana gibi besinler hazırlamakta ve pazarlamasını yapmaktadırlar.
[…] kurutulmaya bırakılır. Daha sonra şeffaf poşetlere koyulup paketlenen ev yapımı tarhanamız, Dulkadiroğulları Konağındaki yerimizde satış standında yerini alır ve satışa […]